Як отримати пільговий кредит на освіту

Дата: 12.08.2020 16:21
Кількість переглядів: 214

Фото без опису

Голопристанський місцевий центр з надання безоплатно вторинної правової допомоги інформує про те як отримати пільговий кредит на освіту.

Пільговий кредит на освіту надається згідно Постанови КМУ від 29 серпня 2018 р. № 673 «Про затвердження Порядку пільгового кредитування для здобуття професійно-технічної та вищої освіти» особам, які зараховані на навчання для здобуття вищої освіти за денною або заочною формою на підставі угод, укладених між університетом та фізичною або юридичною особою, а саме:

- пільговий довгостроковий кредит для здобуття вищої освіти - дітям, які відповідно до Закону України “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб” зареєстровані в установленому законодавством порядку як внутрішньо переміщені особи, а також громадянам, які були віднесені до дітей з числа внутрішньо переміщених осіб, після досягнення ними 18 років – до закінчення закладу, але не довше, ніж до досягнення ними 23 років;

- пільговий довгостроковий кредит для здобуття вищої освіти – студентам вищих навчальних закладів до досягнення ними 35 років;

- цільовий пільговий державний кредит для здобуття вищої освіти - студентам вищих навчальних закладів.

Пільгове кредитування для навчання на певному курсі (курсах) за однією і тією самою освітньою програмою (спеціальністю, напрямом) надається тільки один раз.

За однакових підстав (результатів вступних випробувань для вступників або результатів навчання для здобувачів вищої освіти) переваги під час прийняття рішення щодо пільгового кредитування мають такі категорії осіб:

  • діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, особи з їх числа, а також особи, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків, до досягнення ними 23 років або до закінчення ними навчання в навчальному закладі;
  • діти з інвалідністю, особи з інвалідністю I-III групи;
  • діти з малозабезпечених сімей (за умови отримання відповідної державної допомоги згідно із законодавством) або багатодітних сімей, громадяни, які були віднесені до дітей з малозабезпечених або багатодітних сімей, після досягнення ними 18 років - до закінчення ними навчання в навчальному закладі, але не довше, ніж до досягнення ними 23 років;
  • діти, зареєстровані як внутрішньо переміщені особи, громадяни, які були віднесені до дітей з числа внутрішньо переміщених осіб, після досягнення ними 18 років - до закінчення ними навчання в державному або комунальному професійно-технічному або вищому навчальному закладі, але не довше, ніж до досягнення ними 23 років.

Сума кредиту повертається із сплатою трьох відсотків річних суми заборгованості за кредитом протягом п’ятнадцяти років починаючи з дванадцятого місяця після здобуття одержувачем кредиту в установленому порядку відповідного освітнього (освітньо-кваліфікаційного) рівня до державного бюджету або до місцевих бюджетів з виплатою щороку однієї п'ятнадцятої частини загальної суми одержаного кредиту та відсотків за користування ним.

Одержувачі кредиту з числа інвалідів I групи звільняються від сплати кредиту та відсотків за користування ним.

Одержувач кредиту, який має одну дитину, звільняється від сплати відсотків за користування кредитом. У разі народження першої дитини під час повернення кредиту звільнення від сплати відсотків здійснюється з року державної реєстрації народження дитини. Одержувач кредиту, який має двох дітей, сплачує 75 відсотків суми заборгованості за кредитом, а одержувач кредиту, який має трьох і більше дітей - 50 відсотків.

У разі народження другої (третьої) дитини під час повернення кредиту, одержувач кредиту сплачує зменшену суму заборгованості за користування кредитом з року державної реєстрації народження дитини.

Щороку на момент сплати суми заборгованості і відсотків за користування кредитом одержувач кредиту подає до навчального закладу інформацію про склад сім'ї (у письмовому вигляді у довільній формі), довідки про реєстрацію місця проживання особи на кожного члена сім’ї, засвідчену (засвідчені) в установленому порядку копію (копії) свідоцтва про народження дитини (дітей) та пред’являє паспорт.

Одержувач кредиту може повернути кредит раніше встановленого в угоді строку.

Одержувач кредиту, який після закінчення навчального закладу працював безперервно за фахом не менше ніж п’ять років за основним місцем роботи у державному або комунальному закладі чи установі, що розташовані у сільській місцевості, кредит та відсотки за користування ним не повертає, що підтверджується щороку на момент оплати довідкою з місця роботи.

НЕОБХІДНІ ДОКУМЕНТИ для укладання угоди:

  • заява про надання кредиту на навчання (у ній потрібно зазначити курс, факультет, форму навчання (денна/заочна), спеціальність, суму оплати, адресу, телефон);
  • копію паспорта;
  • копію ідентифікаційного коду;
  • довідки про пільги

Також додатково нагадаємо, що: звернувшись до Голопристанського місцевого центру з надання БВПД громадяни мають можливість отримати правові консультації з будь-яких питань, допомогу в складанні документів процесуального характеру та скористатись послугами адвоката абсолютно безкоштовно. Роботу адвоката оплачує держава.

Голопристанський місцевий центр з надання

безоплатної вторинної правової допомоги


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь