НЕ ДАЙ СНІДу ШАНС

Дата: 20.05.2019 13:18
Кількість переглядів: 393

Фото без опису

НЕ ДАЙ СНІДу ШАНС

          Кожну третю неділю травня по всьому світу запалюються свічки в пам'ять про жертв СНІДу – «чуми 21 століття». У цей день мільйони людей нашої планети приколюють до одягу червону стрічку як символ скорботи і співчуття жертвам цієї страшної хвороби, яка не має жодних кордонів.

            СНІД впевнено крокує по планеті, завойовуючи все нові країни. Не уникла цієї долі і Україна. Основним шляхом передачі ВІЛ в Україні з 1995 р. до 2007 р., включно, був парентеральний, переважно через введення наркотичних речовин ін’єкційним шляхом. У 2008 р. відбулася зміна шляхів передачі з перевагою статевого. У 2018 р. всідсоток осіб, які були інфіковані ВІЛ статевим шляхом, зріс до 66,1%.

          Статистика померлих від СНІДу в світі катастрофічна. Від СНІДу померло людей вже більше, ніж було вбито у Другій світовій війні в цілому.

         Саме тому з метою привернення уваги населення до цієї проблеми,  та профілактики цього захворювання працівники Чулаківського центру надання соціальних послуг провели ряд просвітницьких заходів. Спільно з працівником бібліотеки 16.05.2019-20.05.2019 р. було проведено тематичну книжкову виставку «ГОЛОСНО про СНІД», під час якої відвідувачі отримували брошури: «Правильний вибір: що потрібно знати про методи контрацепції», «ВІЛ через дружбу не передається», « Що таке тест на ВІЛ і навіщо він потрібен?» «Тест на ВІЛ: швидко, надійно, безпечно».

 

Фото без опису

     Фото без опису

   17 травня відбулась вулична акція з розповсюдження червоних стрічок, листівок та надання індивідуальних консультацій про шляхи передачі ВІЛ та СНІДу.

Фото без опису

Фото без опису

    Головними чинниками розповсюдження ВІЛ серед молоді є вживання ін'єкційних наркотиків і незахищені статеві стосунки. Здавалося б, усе так просто: не вживати наркотики, захищатись презервативом і зберігати відданість одному статевому партнеру (а в ідеалі – дошлюбну цнотливість і шлюбну вірність). Але насправді ми бачимо зовсім іншу картину: у свідомості багатьох молодих людей наркотики і секс – це синоніми понять «незалежність», «ризик», «сучасність», «задоволення», «самовираження»… Зусиллями державних і недержавних організацій уже багато зроблено для подолання епідемії. Так, сьогодні в Україні вже стала доступною антиретровірусна терапія, яка хоч і не виліковує від ВІЛ-інфекції, але значно покращує стан життя на стадії СНІДу. 

 

МОЛОДЬ МАЄ ЗНАТИ 8 ОСНОВНИХ ФАКТІВ ПРО ВІЛ/СНІД.

1. ВІЛ призводить до СНІДу. ВІЛ та СНІД – невиліковні.

2. Людина, уражена вірусом, може виглядати здоровою і почуватися добре довгі роки, навіть, якщо вона є носієм вірусу.

3. Вірус може передаватися на всіх стадіях захворювання через кров, сперму, овуляційні та вагінальні виділення, грудне молоко, через нестерильні інструменти при пірсингу, татуажі та інших маніпуляціях, в яких є контакт з кров'ю.

4. Найбільш уразливі молоді люди, які вживають наркотики ін'єкційно, або мають сексуальні контакти з ін'єкційними споживачами наркотиків.

5Ризик інфікування при статевих контактах зменшується, якщо партнери використовують презерватив.

6Тест на ВІЛ здійснюється системою охорони здоров'я і, в першу чергу, центрами профілактики СНІДу. Тест на ВІЛ є конфіденційним і має супроводжуватися до- та післятестовим консультуванням.

7. ВІЛ-інфекція не передається через обійми, потискання рук, користування туалетом, басейном, постільну білизну, кухонний посуд, укуси комах тощо.

8. Дискримінація людей, які живуть з ВІЛ, - це порушення прав людини.

Червона стрічка як символ боротьби зі СНІДом свідчить про те, що Україна – це територія життя, і українська молодь – обирає життя! Обирайте життя та цініть кожну прожиту хвилину!  

Фото без опису

 

                                                                                                                                   Ястремська О.

Чулаківський ЦСП


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь