Пошук

Насильство в сім'ї. Як захистити себе та родину

Дата: 11.06.2019 11:39
Кількість переглядів: 460

Насильство в сім'ї.

Як захистити себе та родину

           Відповідно до закону “Про попередження насильства в сім’ї” насильством в сім’ї є будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного характеру одного члена сім'ї по відношенню до іншого, якщо ці дії порушують права і свободи члена родини як людини та громадянина, завдають йому моральної шкоди, шкоди його фізичному чи психічному здоров'ю. Також закон визначає чотири форми насильства: фізичне, психологічне, сексуальне економічне.

 Як відрізнити насильство в сім’ї від конфлікту

    Часом доволі непросто відрізнити насильство (передусім психологічне) від конфліктних ситуацій, спорів, що виникають у кожній сім’ї та не становлять загрози подальшому розвитку здорових стосунків. У такому випадку для визнання факту домашнього насильства слід звернутися до його ознак: умисність (з наміром досягнення бажаного результату); спричинення шкоди; порушення прав і свобод людини; значна перевага сил (фізичних, психологічних, пов’язаних із вищою посадою тощо) того, хто чинить насильство.

      Якщо в діях немає хоча б однієї з чотирьох наведених ознак, вони не є насильством. Наприклад, якщо немає порушення прав і свобод людини, це не насильство, а правомірне застосування сили.

    Межу можна визначити так: якщо подружжя розв’язує конфлікти на засадах компетентності, тобто виходячи з того, хто краще розуміється на тому чи іншому питанні, про насильство не йдеться. Натомість ситуації, коли основним способом розв’язання спірних питань стає принцип «хто сильніший, той і має рацію», або коли головною метою є не так справжнє розв’язання проблеми, як доведення власної правоти за будь-яких умов і в будь-який спосіб, стають сприятливим підґрунтям для виникнення насильницьких стосунків.

     Отже, різниця у тому, що насильство є результатом свідомих дій кривдника, підкріплене агресією і бажанням завдати шкоди, а не прагненням розв’язати спір. Для того щоб визначити, чи маємо справу саме з цим видом насильства, потрібно знайти всі чотири ознаки цієї дії.

                                              

 Що робити у випадку насильства в сім’ї

      Складіть заздалегідь план дій: що робити, куди піти у разі небезпеки. Якщо необхідно піти з дому – підготуйтеся: зберіть найнеобхідніші речі, ліки, одяг, ключі, особисті документи та документи, що підтверджують право власності на житло, автомобіль тощо. У випадку, якщо з вами будуть діти, також підготуйте все необхідне.

        Визначте не одне, а декілька місць, де ви могли б сховатися, якщо підете з дому. Пам’ятайте адреси, номери телефонів людей, яким ви можете довіритися у випадку загрози вчинення насильства, або організацій, до яких маєте намір звернутися.

       Заздалегідь продумайте можливі вирішення важливих юридичних питань. Якщо ви зважилися піти та розірвати сімейні стосунки, то паралельно виникнуть питання про розподіл спільного майна, встановлення місця проживання дітей та виплати аліментів.

       Також подумайте про те, як уберегти дітей від повторення ситуації насильства – домовтеся і підготуйте необхідні документи до керівника дитячої установи або навчального закладу про те, що дітьми опікуєтеся тільки ви, і ніхто інший не має права забирати їх. Обов’язково подайте письмову заяву на ім’я директора з проханням віддавати дитину винятково вам.

       Якщо вам чи дітям кривдник завдав тілесних ушкоджень, обов’язково повідомте в поліцію та зверніться до медичної установи. Медичні висновки про отримані тілесні ушкодження можуть бути вагомим доказом того, що сталося.

     Якщо не можете визначитися щодо подальшого життя або вам важко прийняти рішення, розірвати цикли насильства – скористайтеся безоплатними психологічними консультаціями соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та неурядових організацій.

Якщо член сім’ї вчиняє насильство, по допомогу можна звернутися:

  1. до поліції за номером 102 або до дільничного інспектора за місцем проживання;
  2. до відділу сімейної та гендерної політики Департаменту соціального захисту;
  3. до Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді м.Херсон;
  4. до Служби у справах дітей м.Гола Пристань;
  5. до місцевого Центру з надання соціальних послуг Чулаківської с/ради;
  6. до медичних закладів системи охорони здоров’я;

Контактна інформація зібрана тут.

Херсонський обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

Адреса: м.Херсон, вул. Комунарів,11

На базі ОЦСССДМ діє «гаряча лінія» мобільної бригади соціально-психологічної допомоги потерпілим від домашнього насильства: 0667368794

Служба у справах дітей Голопристанського району

  • Адреса: М.Гола Пристань, вул. 1 Травня, 67
  • Телефон: (05539) 2-63-95
  • приймання заяв про факти насильства (жорстокого поводження) над дітьми організація та координація роботи з випадком насильства захист прав і надання послуг в межах компетенції, соціально-психологічна реабілітація дітей

Департамент соціального захисту населення

Адреса: м. Херсон, вул. Потьомкінська, 13-а
Телефон: (0552) 49-60-80
, (0552) 26-18-12

Попередження насильства в сім’ї. Звернувшись до департаменту, можна дізнатися про графік запланованих навчальних заходів і пройти навчання.

Міжнародний жіночий
правозахисний центр
«Ла Страда-Україна»

  • Всеукраїнська безкоштовна гаряча лінія з протидії насильству: 0-800-500-335, 386 з моб. Національна дитяча “гаряча лінія”: 0 800 500 225 або 772з моб.
  • - надання консультацій з питань насильства й захист у прав дітей;
  • - надання психологічної допомоги потерпілим від насильства;
  • - онлайн-консультації з питань насильства;

- соціальна допомога потерпілим

http://la-strada.org.ua

Дзвінки на гарячі лінії анонімні та конфіденційні. Лінія з протидії насильству працює цілодобово без вихідних і перерв.

Центр надання соціальних послуг виконавчого комітету Чулаківської сільської ради

Адреса: с.Чулаківка, вул. Жовтнева б/н

Телефон: (05539) 4-35-42

приймання заяв про факти насильства (жорстокого поводження) організація та координація роботи з випадком насильства захист прав і надання послуг в межах компетенції,


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь