Пошук

В С Е П Р О М Е Т О Д И К О Н Т Р А Ц Е П Ц І Ї

Дата: 30.09.2019 13:13
Кількість переглядів: 279

В С Е    П Р О    М Е Т О Д И     К О Н Т Р А Ц Е П Ц І Ї

Думайте  самі,  вирішуйте  самі  -  мати або не мати...

Пам'ятаєте  цю  хорошу  відому  пісню?

 

       Її слова насправді мають глибокий сенс. Багато речей ми самі зумовлюємо для себе, а потім самі ж нарікаємо, нібито на долю, не забуваємо, що у багатьох неприємностях, які з нами відбувають, винні самі.

       Оскільки моя спеціальність – гінеколог-ендокринолог, то щодня до мене звертаються жінки з дуже серйозними гормональними порушеннями, наслідками  хірургічних втручань на яєчниках і матці. Багато з них не здогадуються навіть, що відбувається з ними сьогодні – результат неправильного поводження з яєчниками з моменту початку менструації. Скажу зараз дуже дивну на перший погляд фразу – щомісячна овуляція абсолютно не фізіологічне для жіночого організму. Хтось подумає – доктор не зовсім розуміє, про що говорить. Наберіться терпіння і все проясниться.   Для чого створений природою жіночий організм? Якщо ми будемо говорити про фізіологічне призначення, то для того, щоб завагітніти і народжувати, а так само для того, щоб годувати дітей грудним молоком. Тобто фактично життя жінки після статевого дозрівання повинно представляти собою низку пологів і годування груддю, а в кожній родині має рости не менше 10 дітей. Чи багато Ви знаєте таких сімей? Хоча саме так і було у наших прабабусь – близько до 15-16 років дівчата дозрівали. До 18 років вони виходили заміж, народжували-народжували-народжували... Звичайно не можна казати, що вони були позбавлені проблем зі здоров'ям, але те, що у них не було такої колосальної кількості гінекологічних проблем, як у сучасної жінки, це незаперечний факт. Наші прабабусі мали за все своє життя не більше 120-150 овуляцій. Що ж ми маємо у сучасній жінці? Дозрівають дівчата раніше – у 12-13 років, а перші пологи відбуваються найчастіше в 28-30 років, народжують жінки рідко - найчастіше не більше 2 разів у житті. Якщо порахувати кількість овуляцій від початку до перших пологів, то їх близько більше 200, ніж у наших прабабусь за все життя.  

        Навіть якщо жінці пощастило, і вона не мала жодного переривання небажаної вагітності за весь цей час така робота яєчників «на знос» і розтрачування фолікулярного резерву не залишається непоміченою організмом. Звідси і така величезна кількість кіст, фібром, порушень менструального циклу, розривів яєчника, гіперплазією ендометрія, гормональних порушень і абсолютно нез’ясованих(на перший погляд) випадків безпліддя у сучасних жінок. Що ж робити, запитаєте ви?

          Самий логічний вихід з цієї ситуації – використовувати свій організм за прямим призначенням і народжувати, народжувати, народжувати....Але навряд чи така моя рекомендація приведе вас до того, що ви вирішите різко змінити свої погляди на життя і кількість вироблених на світло спадкоємців. Де ж вихід з цього порочного кола?   Від самої юності потрібно дуже дбайливо ставитися до своєї репродуктивної системи. Сьогодні ми не будемо балакати  про інфекції, які передаються статевим шляхом, - це тема окремої статті, і я коли–небудь обов'язково напишу її.   Ми поговоримо з вами про те, як уникнути абортів і як ефективно і надійно захистити свій організм від небажаної вагітності.   Всі методи контрацепції можна розділити на 2 групи – надійні і ненадійні методи.  До надійних належить лише 4 методи: використання протизаплідних пігулок, внутрішньоматкова контрацепція, відмова від сексу і хірургічна стерилізація. Всі інші методи, ненадійні – це презервативи, перерваний статевий акт, хімічні контрацептиви (свічки-креми ), календарний метод  лактаційної аменореї.  

      Окремо необхідно розповісти про посткоїтальну (чи екстрену) контрацепції. Виробник дбайливо пише в інструкції про те, що не рекомендується приймати цей препарат частіше одного разу на місяць. Як лікар, скажу вам, що краще не приймати його ніколи. Кому підходить цей метод контрацепції? Для жінки, яка, наприклад, взагалі не збиралася займатися сексом, але її зґвалтували. За таких обставин, дійсно, може прийти на допомогу таблетка «Постинор» , але ніяк ніж раз на місяць.

         Кожна жінка, яка тільки починає статеве життя, повинна усвідомлювати, що від статевого життя трапляється вагітність. І якщо настання вагітності зараз не бажано, то і ставлення до контрацепції має бути відповідальним. А найчастіше доводиться стикатися з тим, що дівчата розраховують на традиційний слов'янський «може». І думають, що сталася небажана вагітність – це про кого завгодно, тільки не про неї. А потім «кусають собі лікті», збираючись то заміж, то на аборт...Тому кожна жінка, яка збирається житти статевим життям, повинна віддавати собі звіт в тому, що вагітність змінює в першу чергу її життя.  Вибираючи метод контрацепції, треба  чесно відповісти самій собі на запитання: що я буду робити, якщо завтра я завагатнію. Насправді відповідей на це питання існує всього два: я буду народжувати або я піду на переривання вагітності.

        Якщо  настання  вагітності  категорично  небажане,  то  жінка  не  має  морального  праваперед  самою  собою  робити вибір  із  ненадійних  методів.  Якщо  ж  настання  вагітності  небажане,  але і  не  критично –  можуть  використовуватися  менш  надійні  методи.

     Отже, розглянемо різні методи контрацепції, починаючи від самих ненадійних і закінчуючи високонадійними.  

      Метод  лактаційної аменореї. Метод заснований на тому, що у годуючої мами якийсь час відсутня овуляція і менструація, і в цей час неможливо завагітніти. Недоліком методу є те, що перед першою після пологів менструацією трапляється перша після пологів овуляція  і, якщо жінка завагітніє , то частіше про те, що вагітна, дізнається тільки по зростанню чрева і ворушінням плоду. Це дуже ненадійний метод.   Перерваний статевий акт. Цей метод  вкрай ненадійний з двох причин – сперматозоїди у чоловіка іноді знаходяться в уретрі і виділяються до акту сім'явивергання, крім того, не всі чоловіки можуть вчасно зупинитися. Є у цього методу і ще один серйозний мінус – він шкідливий для чоловіка. Постійне його використання може викликати застійний простатит, порушення потенції і невротичні стани.  

       «Природні методи планування сім'ї» - вимірювання базальної температури, вивчення якості слизу, календарний метод. Він заснований на тому, що б обчислити момент овуляції і утримуватися від контактів в цей час. Цей метод  дуже складний у виконанні, вимагає щоденної оцінки слизу і температури. Сперматозоїди можуть жити в статевих шляхах жінки досить довго, тому навіть при дуже скрупульозному і правильному виконанні цей метод залишається дуже ненадійним.  

     Хімічні контрацептиви (свічки, креми, спеціальні тампони). Їх дія заснована на тому, що спеціальні хімічні речовини, що входять до складу цих засобів, знерухомлюють сперматозоїди. Однак, крім ненадійності  у цього методу є ще додатковий мінус – при постійному використанні страждає мікрофлора піхви, і виникає дисбактеріоз, який потім дуже складно лікується.  

    Презервативи. Суть ефекту полягає в тому, щоб затримати сперматозоїди і не допустити їх контакт з яйцеклітиною. До того ж вони можуть захистити від захворювань, що передаються статевим шляхом. Чому ж так часто використання презервативів закінчується при настанні вагітності? Причин кілька: неправильне і несвоєчасне надягання презерватива, повторне використання презерватива при наступних статевих актах, низька якість презервативів.  

      Тепер переходимо до високонадійних методів : Хірургічна стерилізація (чоловіча або жіноча) – робиться за обопільним бажанням парами, у яких є не менше двох дітей, або за медичними показаннями (коли жінці за станом її здоров'я протипоказана вагітність). Даний метод тягне за собою хірургічні та анестезіологічні ризики. Додатковим серйозним недоліком методу є те, що він не зворотній, після даної операції повернути здатність до дітородіння практично неможливо.  

      Внутрішньоматкова контрацепція. В основі цього методу лежить введення жінці в порожнину матки спеціальних пристроїв. Саме тому використовується цей метод  лише у народжуючих жінок. Внутрішньоматкова контрацепція в свою чергу ділиться на два вида:  

     Звичайна внутрішньоматкова спіраль. Її дія грунтована на тому, що навколо спіралі виникає так зване асептичне запалення, яке заважає прикріпитися заплідненому  плодному яйцю.  І навіть якщо не враховувати моральний аспект (цей метод є абортивним по суті), то він несе ще деякі неприємності - збільшення обсягу втрачається під час менструації крові, болючість менструації, збільшення ризику запальних захворювань і позаматкової вагітності.

        Внутрішньоматкова гормональна система «Мірена» - більш сучасний варіант.  Дія методу грунтується на тому, що при введенні в порожнину матки система виділяє щодня протягом наступних 5 років невелику кількість гормону. Цей гормон практично не потрапляє в кровообіг, а діє місцево. Основним механізмом його дії є згущення слизу в шийці матки, що робить неможливим проникнення сперматозоїдів в порожнину матки, а також мікробів, що викликають запалення. Таким чином «Мірена» перешкоджає заплідненню. Крім того, при її використанні знижується кількість днів менструації і кількість втраченої крові, зменшується болючість менструації, знижується ризик запальних захворювань і позаматкової вагітності.  

    Гормональні контрацептиви (пігулки, пластирі, вагінальні кільця). Діють практично безвідмовно, оскільки ці засоби запобігають овуляцію (вихід яйцеклітини з яєчника), а, тому, робить  запліднення неможливим в принципі. Гормональні засоби сильно відрізняються між собою складом і дозами гормонів, які в них входять, а також додатковими (не контрацептивними) властивостями, які можна використовувати в різних клінічних ситуаціях. Саме по цьому для правильного підбору контрацептивних засобів потрібно відправлятися не в аптеку, а до лікаря, який допоможе підібрати препарат правильно.   За допомогою цих засобів жінка може не тільки захиститися від небажаної вагітності, але і знизити рясність і болючість менструації, поліпшити стан шкіри (знизити жирність і кількість вугрових висипань), зменшити надмірне оволосіння за чоловічим типом, значно знизити ризик виникнення кіст і раку яєчників, позаматкової вагітності, раку ендометрії. Прийом гормональних контрацептивів є самим фізілогічним методом контрацепції, особливо для тих жінок, які збираються ще народжувати в майбутньому. Чому запитаєте ви? Тому що пігулки фактично імітують стан вагітності   і  дозволяють  зберегти  фолікулярний  запас  до  тих  кращих  часів,  коли       жінка  вирішить  стати  матір'ю.  

        Утримання від сексу. Занадто радикально, скажете ви. Так, дійсно. Але іноді, особливо дуже юним дівчатам варто згадати про те, що почати статеве життя тільки тому, що це роблять всі інші її подружки, абсолютно не правильно. Варто все-таки зберегти своє тіло для людини, якого вона справді полюбить.  Але, не дивлячись на уявну радикальність цього методу, його теж не можна назвати 100% надійним – як мінімум 1 випадок непорочного зачаття історії відомий. Звичайно, це жарт. Але ще одне нагадування жінкам, що статеве життя і вибір методу контрацепції - це дуже відповідальна і серйозна справа, а не просто задоволення.   Кожна дитина, яка з'являється у жінки повина бути дуже бажаною обома партнерами, він повинен відчувати це завжди – в утробі матері, при появі на світ і на протязі всього життя. Це і називається щастям. Так зробіть це щастя для своєї родини.  Усе в ваших рука!  

Статтю підготувала лікар гінеколог - ендокринолог, Попова Тетяна Олексіївна.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь