ЯК ЗБЕРЕГТИ РЕПРОДУКТИВНЕ ЗДОРОВ’Я?

Дата: 30.09.2019 13:29
Кількість переглядів: 11114

Фото без опису

       Для продовження життя на Землі природа забезпечила усьому живому здатність до розмноження – репродукції. Але тільки людина може вирішувати питання про час народження дітей та їх кількість. Та часто людина стикається з досить значними проблемами, більшість з яких пов’язана з незнанням елементарних фактів про своє репродуктивне здоров’я і можливості його збереження.

       Репродуктивна система людини закладається, як і багато інших систем органів, ще в період внутрішньоутробного розвитку. Тому про репродуктивне здоров’я дитини повинні подумати, перш за все, її батьки. Передумовою правильного розвитку та функціонування репродуктивної системи майбутнього малюка є фізіологічний перебіг вагітності та пологів у матері. Оптимально, коли батьки майбутньої дитини здорові, на жаль, з віком проблеми зі здоров’я накопичуються. Тому оптимальним часом для перших пологів медики вважають період з 20 до 25 років, а для послідуючих – вік до 30 років. Після вагітності і пологів для повного відновлення організму жінки необхідно близько 3 років – це оптимальна перерва між вагітностями. Згідно даних наукових досліджень, якщо перерва між вагітностями менше 2-ох років, підвищується ризик передчасних пологів і народження дітей з малою вагою.

Фото без опису

Не варто забувати про щеплення

     Народження здорового малюка – одна з головних і найщасливіших подій в сімейному житті. Але отримане дитиною при народженні здоров’я необхідно зберегти. Треба відзначити, що деякі, на перший погляд, безпечні дитячі інфекції, можуть спричинити ускладнення, які впливають на репродуктивну функцію. Так, одним із ускладнень епідемічного паротиту (свинки) у хлопчиків є орхіт (запалення яєчка), хоча до 14-річного віку таке ускладнення може розвинутися у більш дорослому віці і призвести до безпліддя, якщо чоловік у дитинстві не хворів і не був щеплений проти нього. У жінок, хворих на епідемічний паротит в дорослому віці, вірус цього захворювання може викликати оофорит (запалення яєчника) або сальпінгооофорит (запалення яєчників і труб), мастит (запалення молочної залози). Наслідками сальпінгооофорита може бути зниження функції яєчників, утворення злук в порожнині малого тазу, що може стати причиною безпліддя.

        Для жінок, які не хворіли у дитинстві на червінку, існує загроза зараження на цю інфекцією під час вагітності, що може призвести до тяжких пороків розвитку плоду. Саме тому кожній людині необхідно знати, на які інфекційні захворювання вона хворіла в дитинстві, чи були зроблені планові вакцинації.

Від чого виникають проблеми у стані репродуктивного здоров’я?

    Основними проблемами дітородного періоду життя людини в сфері репродуктивного здоров’я є аборти, які використовуються багатьма, як метод регулювання народжуваності, і захворювання, що передаються статевим шляхом, хронічні захворювання, шкідливі звички.

      Аборти. Проблема абортів досі залишається актуальною. Аборт є серйозним ударом по репродуктивному здоров’ю жінки, викликає гормональний стрес, призводить до різних порушень фізичного та психологічного стану. Не є секретом, що він може спричинити у майбутньому безпліддя, але, як часто буває, небажання використання засобів контрацепції сильніше, ніж страх перед ускладненнями після аборту. Найчастіше зустрічаються такі ускладнення, як запалення, утворення злук, що в подальшому може призвести до трубної непрохідності, позаматковій вагітності. Гормональні зміни та запальні процеси після аборту призводять до порушення функції яєчників, ендометрії, недостатності шийки матки, що в подальшому може викликати безпліддя, звичайного не виношування вагітності.

Фото без опису

Інфекції, що передаються статевим шляхом. Другою значною проблемою є інфекції, що передаються статевим шляхом. У наш час їх налічується близько 30 і більшість із них негативно впливає на репродуктивну функцію: ряд інфекцій викликає розвиток запальних процесів у статевій сфері, утворення злук, які перешкоджають нормальному шляху статевих клітин та нормальному перебігу вагітності. Деякі інфекції, особливо при зараженні під час вагітності, сприяють розвитку тяжких вад плоду.

       Такі захворювання, як СНІД, гепатити В, С також можуть передаватися статевим шляхом. Вони загрожують не тільки репродуктивному здоров’ю людини, але й життю. Одним із способів запобігання цих інфекцій є захищений статевий акт. Інфекції, що передаються статевим шляхом можуть супроводжуватися болем, виділеннями із статевих шляхів, різзю під час сечовипускання і т. д. або мати безсимптомний перебіг і виявлятися випадково. В такому випадку необхідно пройти повний курс лікування, призначений лікарем. Слід пам’ятати, що дострокове припинення лікування може сприяти переходу інфекції в хронічну форму, або розвитку інфекції, стійкої до лікарських препаратів, труднощів з лікуванням та попередженням ускладнень хвороби.

    Шкідливі звички. Тютюнокуріння, зловживання алкогольними напоями, наркотична залежність сприяють виникненню стійкої і тяжко виліковної залежності. Наносячи величезну втрату загальному стану здоров’я людини, ці шкідливі звички завдають удар і репродуктивній функції. Наявність цих шкідливих звичок сприяє розвитку імпотенції, несумісної з нормальним перебігом вагітності, викликає затримку внутрішньоутробного розвитку плоду, формування тяжких вад розвитку, наявність наркотичної залежності у новонародженого, розумову відсталість, серйозні ушкодження психічного та фізичного розвитку у дитини. Лікування будь-якої залежності є досить складним та довготривалим процесом.

        Безумовно, знання факторів, що впливають на репродуктивне здоров’я, є першим кроком на шляху до його збереження. Інформованість та грамотне використання контрацепції попередить небажану вагітність та зараження інфекціями, що передаються статевим шляхом. Своєчасна діагностика і лікування цих захворювань дозволять звести до мінімуму негативний вплив інфекційно-запальних процесів на репродуктивну функцію.

       Планування та ретельна підготовка майбутніх батьків до вагітності, ведення здорового способу життя, відмова від шкідливих звичок сприяють нормальному перебігу вагітності та пологів, народженню здорових дітей.

Фото без опису

А взагалі, турбота про своє здоров’я, у тому числі і репродуктивне, мають стати нормою і культурою поведінки кожної людини та суспільства в цілому.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь