"Скажемо охороні праці Да!"

Дата: 26.11.2019 09:40
Кількість переглядів: 236

Скажемо охороні праці Да!

 

      Профілактика виробничого травматизму є основним завданням, як для роботодавця, Фонду соціального страхування, так і самих застрахованих осіб, тобто працівників.

Який рівень травматизму ми маємо на даний час?

          Олешківським відділенням управління виконавчої дирекції Фонду  соціального страхування України в Херсонській області за 10 місяців 2019 року зареєстровано 1 груповий нещасний випадок в результаті ДТП ( стався в грудні 2018 року, за наслідками якого загинули 4 працівника, 1 був важко травмований  і 4 утриманця залишились без годувальників, під опікою Фонду) та 10 повідомлень про травмування працівників різних підприємств, установ та організацій по Олешківському та Голопристанському районах. За кожним повідомленням стоїть  травмована людина, отже нещасний випадок.  8 нещасних випадків уже розслідувані, і комісіями складені відповідні документи про обставини та  причини настання цих випадків, 2 нещасні випадки знаходяться у стадії розслідування. 

             За сухими статистичними даними стоять трагедії реальних людей, які з різних причин отримали травми чи загинули, виконуючи свої функціональні обов’язки в період робочого часу. Нещасні випадки стаються не тільки з вини роботодавців, які повинні забезпечити згідно вимог чинного законодавства безпечні та нешкідливі умови праці кожному працівникові, але й з вини самих працівників, які, в свою чергу, порушили вимоги нормативних актів з охорони праці. Так, статистику травматизму  2019 року в Олешківському відділенні  розпочали  складні переломи рук у 1 кварталі на протязі 1 місяця 2 працівниць у приміщеннях освітніх закладів  на рівній підлозі;  потім  спортивні змагання закінчилися для працівника травмуванням хребта при падінні; перенесення вантажів для одного з робочих  при падінні в яму принесло йому складний перелом ноги; в результаті враження електрострумом електрик отримав не тільки опіки, але й травмування обличчя та грудної клітини; при гасінні пожежі  пожежний рятувальник отримав травму голови такої важкості, що довгий час перебував у комі і майже 4 місяці не може відновити  пам’ять; а одна із працівниць при зіткненні з автомобілем отримала переломи хребта, забій гомілок та плечового суглобу.

      Ризики настання нещасних випадків зростають тоді, коли працівники перестають дбати про безпеку при виконанні виробничих завдань і тим наражають на небезпеку себе особисто та працівників, які знаходяться поряд з ними. Зараз закінчується останній місяць осені. Попереду зима, а це дощі, ожеледиця, слизька поверхня ґрунту, пішохідних доріжок, проїжджої частини доріг. Керівникам та службам охорони праці необхідно звернути особливу увагу на  наявність справних поручнів біля сходинок входу та виходу з будівель, наявність достатньої кількості заготовлених сипучих матеріалів для посипання доріжок під час ожеледиці та засобів очищення місць пересування працівників від листя та снігу.   Ризик падіння людини на такій поверхні зростає в рази.

На підприємствах у цей період виникає нагальна потреба попередити працівників про ці ризики, створені природою, провівши відповідні інструктажі з безпеки пересування та поведінки працівників у таких умовах.        

     Для зниження рівня виробничого травматизму необхідно провести ряд профілактичних дієвих заходів. Ці заходи плануються та проводяться в тісній співпраці страхового експерта Олешківського відділення Фонду з службами з охорони праці підприємств, на яких сталися нещасні випадки. З ціллю профілактичної роботи, оцінки умов праці та виконання вимог законодавства з охорони праці на підприємствах страхувальників страховим експертом Олешківського відділення Фонду  проводяться планові перевірки, а при травмуванні працівників проводяться позапланові перевірки, щоб виявити невідповідність умов праці вимогам законодавства, що привели до нещасного випадку. Також постійно страховий експерт відділення приймає участь у роботі комісій з перевірки знань з питань охорони праці працівників підприємств. У період проведення перевірок обов’язково проводяться наради  з колективами підприємств, на яких до відома працівників доводиться інформація щодо їх прав на соціальний захист у разі травмування на виробництві, тимчасової втрати працездатності, медичної реабілітації та інших видів соціального захисту, який забезпечує Фонд застрахованим особам. Проводяться інші профілактичні заходи, направлені на недопущення травмувань працівників.

      Усі вище перераховані заходи, виконані як роботодавцями, так і застрахованими особами (працівниками), дадуть змогу максимально уникнути травмувань, що в результаті знизить і рівень виробничого травматизму в цілому.

Будьте уважні і обережні, бережіть здоров’я та життя -  вони безцінні!

 

Страховий експерт з охорони праці

Олешківського відділення УВД

ФСС України в Херсонській області                                                         О.В.Козир


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь