1 ГРУДНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ ЗІ СНІДом

Дата: 29.11.2019 11:21
Кількість переглядів: 296

1 ГРУДНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ ЗІ СНІДом

       1 грудня – Міжнародний день солідарності з інфікованими СНІДом. В попередніх публікаціях ми вже говорили про те, як не захворіти страшною хворобою та в чому різниця між ВІЛ і СНІД. Сьогоднішня стаття присвячена дуже важливому досягненню людини в медицині  - антиретровірусній терапії.

Фото без опису

     Високоактивна антиретровірусна терапія (скорочено  ВААРТ) — метод лікування ВІЛ-інфекції та СНІДу, що полягає у одночасному застосуванні хворими кількох антиретровірусних препаратів на відміну від монотерапії (застосування одного препарату), що застосовувалась раніше. Людина з вірусом імунодефіциту може вести звичайний спосіб життя та прожити до глибокої старості. Звичайно, якщо ВІЛ-інфікований матиме доступ до відповідної терапії.

Фото без опису

Україна залишається одним з лідерів у Європі за масштабами поширення вірусу імунодефіциту. У зв’язку зі значними темпами поширення ВІЛ у світі постала необхідність розробки нових рекомендацій з лікування і профілактики ВІЛ. Найважливішим нововведенням можна вважати, насамперед, рекомендації з більш раннього початку антиретровірусної терапії. Такий підхід дає змогу вчасно розпочати боротьбу з вірусом, тим самим покращити якість життя, поліпшити здоров’я хворого та запобігти передачі ВІЛ інфекції іншим людям. Другим важливим моментом у сучасних рекомендаціях є використання комбінованих препаратів для антиретровірусної терапії, а саме – використання препарату Атріпла як найкращого варіанту комбінації рекомендованих.

Фото без опису

Застосування атиретровірусної терапії має позитивний вплив на стан хворого ВІЛ/ СНІД, а саме:

  • Вірусологічний — зниження вірусного навантаження до мінімального рівня (бажано до рівня менше 50 копій/мл) та утримувати цей рівень якнайдовший час для запобігання прогресування хвороби та розвитку резистентності вірусу до препаратів.
  • Імунологічний — відновлення функції імунної системи для покращення кількісних показників (підвищення кількості лімфоцитів CD4 до нормального рівня), а також і якісних показників (відновлення специфічної імунної відповіді організму на інфекційні агенти).
  • Клінічний — збільшення тривалості життя хворих та забезпечення покращення якості їх життя.
  • Терапевтичний — застосування таких схем лікування ВІЛ-інфекції, для яких досягнення вірусологічної, клінічної та імунологічної мети поєднується з використанням найширшого спектру антиретровірусних препаратів, запобіганням побічної дії та токсичних ефектів препаратів і полегшенням дотримання хворим режиму прийому препаратів.
  • Епідеміологічний — ефективна терапія ВІЛ-інфекції значно зменшує ризик передачі вірусу іншим людям. Тому забезпечення універсального доступу до ВААРТ є одним з найважливіших чинників ефективної профілактики ВІЛ-інфекції.
  • Економічний — адекватний доступ до ВААРТ дозволяє зменшити витрати на лікування опортуністичних інфекцій, частоту перебування хворих в стаціонарі та зменшити витрати на догляд за важкохворими.

 

 

           ЯСТРЕМСЬКА ОЛЕНА

Директор Центру надання соціальних послуг

Чулаківської сільської ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь