Пошук

Забезпечення безпечних умов праці –запорука здоров’я та ефективного виконання виробничих завдань працівниками.

Дата: 21.09.2020 13:37
Кількість переглядів: 152

 Забезпечення безпечних умов праці –запорука здоров’я та ефективного виконання виробничих завдань працівниками.

 

        За 8 місяців 2020 року Олешківським відділенням зареєстровано 26 повідомлень про звернення працівників до лікарняних закладів з посиланням травмування на виробництві.  З них 18 нещасних  випадків захворювань, один із них із смертельним наслідком, на (гостре респіраторне захворювання КОВІД-19), які сталися з   працівниками підприємств Олешківського району та 1 працівником Голопристанського району.  Розслідування таких випадків є досить довготривалим процесом так, як згідно вимог нормативних акті, вимагає залучення до розслідування спеціалістів які повинні провести епідрозслідування, скласти відповідні документи та надати висновки, які стануть основним фактором при прийнятті рішення членами комісій з розслідування вище вказаних нещасних випадків. На даний час уже розслідувано 3 нещасних випадки захворювань із них 1 випадок пов'язаний з виробництвом 2 випадки не пов’язані з виробництвом.  Останні 8 нещасних випадків розділилися наступним чином, 5 нещасних випадків пов’язані з виробництвом а 3 нещасні випадки не пов’язані з виробництвом за результатами проведених розслідувань. Загалом  по 11нещасних  випадках розслідування завершене, по  15 нещасних випадках розслідування не завершене.

      Які висновки зроблено за результатами розслідувань захворювань на КОВІД-19?.

По перше, погана організація протиепідемічних заходів керівниками (вчасна видача розпорядчих документів, перевірка температури у відвідувачів, використання в достаній мірі деззасобів, забезпеченість працівників відповідною кількістю як індивідуальних так і колективних ЗІЗ)  деяких підприємств, дала негативний приклад працівникам. По друге, ігнорування використання працівниками засобів індивідуального захисту(масок, рукавичок, окулярів, респіраторів, захисного одягу) , призвело до масового захворювання працівників одного підприємства в Олешківському районі. В третіх, повальне ігнорування великої кількості населення, тих же елементарних протиепідемічних заходів. По четверте, захворіли працівники різного віку від 23 до 68 років. По п’яте,  на КОВІД-19 частіше всіх хворіють люди з слабким імунітетом( наявність онкологічних, хронічних та інших захворювань), тому цій категорії населення оберігатися необхідно набагато більше ніж усім іншим. Звичайно даний вірус вивчений мало, але рекомендації по запобіганню захворювання пропонуються на основі аналізу захворювань та виздоровлення населення інших країн, в яких дане захворювання почалося раніше ніж у нас. Тому потрібно бути реалістами. Ніхто нам взавтра не запропонує вакцину, тому потрібно бути обережними самим і застерігати про це інших. Основна причина захворювань на КОВІД-19, особиста необережність потерпілих. Супутня,  незадовільні фізичні дані або стан здоров’я.

    По 11 нещасних випадках травмувань розслідуваних комісіями переважають психофізіологічні причини на другому місці організаційні причини настання травмувань. Із них 6 пов’язаних з виробництвом, тобто працівник травмувався підчас виконання своїх професійних обов’язків, а 5 не пов’язані з виробництвом, травмування настало з інших обставин (біологічна смерть, захворювання отримане не при виконанні посадових обов’язків та інше).

     По забезпеченню безпечних умов праці роботодавцями, можу сказати, що в основному вони виконуються. Разом з тим у зв’язку з всесвітнім потеплінням, яке спостерігається останні роки, не всі роботодавці забезпечують приміщення своїх установ системами вентиляції та кондеціонування повітря. У літні місяці це дуже відчутно.

      По 3 нещасних випадках, які сталися у 2018, 2019 роках, розслідування завершене в 2020році, усі ці випадки також визнані пов’язаними з виробництвом.

    У зв’язку з карантинними заходами, які були введені в Україні з весни поточного року, профілактична робота з питань запобігання випадкам виробничого травматизму спеціалістом Олешківського відділення Фонду обмежена, але не зупинена. При виконанні усіх правил безпеки, використовуючи засоби індивідуального захисту проводяться розслідування випадків та складаються відповідні документи які дають можливість особам які потерпіли від травмувань на виробництві отримати усі соціальні виплати від Фонду. Представникам підприємств установ та організацій при зверненні по телефону надаються консультації з питань охорони праці, вимог  нормативних документів, та інших питань. За рахунок електронної системи зв’язку є можливість уникати безпосереднього спілкування при проведенні розслідувань та іншої профілактичної роботи направленої на запобігання виробничого травматизму.    

      Фонд соціального страхування  гарантує в межах чинного законодавства надавати підприємствам, установам та організаціям, новоствореним ОТГ, фізичним особам підприємцям дієву методичну, консультативну та практичну допомогу з усіх питань загальнообов’язкового державного соціального страхування, питань охорони праці, питань соціального захисту застрахованих осіб.  З 01 липня 2019 року вступив в дію «Порядок розслідування нещасних випадків та професійних захворювань та аварій на виробництві» затверджений Постановою КМУ від 17.04.2019 року №337, а втратив чинність попередній «Порядок …..» затверджений Постановою КМУ від 30.11.2011 року №1232.

    Усю інформацію та консультації можна отримати від спеціалістів  Олешківського відділення Фонду у м. Олешки за т. 2-15-08, у м. Гола Пристань за т. 2-26-11.

 

 

Страховий експерт з охорони праці

Олешківського відділення УВД

ФСС України в Херсонській області                                         Козир О.В.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь