Голопристанський місцевий центр з надання безоплатно вторинної правової допомоги інформує про пільги для осіб з інвалідністю в 2020 році

Дата: 07.12.2020 09:23
Кількість переглядів: 234

Фото без опису

Голопристанський місцевий центр з надання безоплатно вторинної правової допомоги інформує про пільги для осіб з інвалідністю в 2020 році

 

Чи мають особи з інвалідністю право на пільги з оплати житлово-комунальних послуг? Які пільги на ліки і медичні послуги передбачені для осіб з інвалідністю 1, 2 і 3 групи? Чи можуть особи з інвалідністю отримати пільги на санаторне лікування та технічні засоби реабілітації? Які пільги існують для працюючих осіб з інвалідністю? Як отримати пільги на освіту і проїзд в транспорті?

Дана стаття містить перелік актуальних в 2020 році пільг, що надаються державою, а також умови і порядок їх отримання.

Особи з інвалідністю мають ті ж конституційні права і обов’язки, що й інші громадяни України. Разом з тим, через певні проблеми зі здоров’ям держава надає їм додаткові права і пільги.

Трудові пільги для осіб з інвалідністю

Для працівників – осіб з інвалідністю українське законодавство передбачило ряд пільг і гарантій, пов’язаних з укладенням та розірванням трудового договору. Зокрема, до осіб з інвалідністю не застосовується випробувальний термін (ч. 3 ст. 26 КЗпП), а трудовий договір, укладений на певний термін, може бути розірвано з ініціативи працівника – особою з інвалідністю в будь-який момент (ч. 1 ст. 39 Кодексу законів про працю України).

Залучення осіб з інвалідністю до роботи в нічний час і надурочних допускається лише за їх згодою, якщо це не суперечить медичним рекомендаціям МСЕК (частина 3 статті 12 Закону України «Про охорону праці»). Крім того, за бажанням особи з інвалідністю може встановлюватися індивідуальний графік роботи (неповний робочий день або тиждень) і пільгові умови праці.

Відпустка особам з інвалідністю 1, 2 і 3 групи

Працівники з числа осіб з інвалідністю мають право оформити відпустку у зручний для них час, в тому числі, ще до настання шестимісячного терміну їх безперервної роботи на підприємстві (ч. 7 ст. 10 ЗУ «Про відпустки»).

В 2020 році особам з інвалідністю надається щорічна відпустка більшої тривалості:

  • особам з інвалідністю I и II груп – 30 календарних днів;
  • особам з інвалідністю III групи – 26 календарних днів

Право на додаткову оплачувану відпустку надається особі з інвалідністю з дня прийняття на роботу, за умови підтвердження статусу особи з інвалідністю. Для отримання відпускних пільг під час працевлаштування особи з інвалідністю повинна надаватися довідка МСЕК. Пільгові умови отримання особою з інвалідністю відпустки зі збереженням заробітної плати доповнено правом на відпустку за свій рахунок, без збереження зарплати (за наявності дитини з інвалідністю).

Пільги на навчання для осіб з інвалідністю

Вступ до вищих навчальних закладів осіб з інвалідністю здійснюється на конкурсній основі в рамках встановлених квот. Для деяких категорій передбачена можливість прийняття до ВНЗ на спеціальних умовах (ст. 22 ЗУ «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні»).

Після успішного складання іспитів особи з інвалідністю, в тому числі діти з інвалідністю, зараховуються до професійно-технічних навчальних закладів поза конкурсом. До того ж, при прийомі на навчання в ПТУ переважне право на зарахування (за інших рівних умов) мають особи з інвалідністю та діти з малозабезпечених сімей, в яких:

  • обоє батьків мають групу інвалідності;
  • один із батьків є особою з інвалідністю, а інший помер;
  • мати-одиначка (одинокий батько) є особою з інвалідністю

Пільги при вступі до ВНЗ на бюджет у 2020 році мають діти з інвалідністю, які:

  • не можуть відвідувати навчальні заклади за станом здоров’я;
  • особи з інвалідністю з дитинства, захворювання яких перешкоджають складанню ЗНО;
  • діти з інвалідністю до 18 років, без протипоказань до навчання за спеціальністю.

Зверніть увагу! Стипендія особам з інвалідністю та державна соцдопомога (пенсія) в період отримання освіти виплачуються в повному розмірі.

Пільги на медикаменти та лікування

На підставі чинного законодавства особам з інвалідністю І та ІІ групи надається 50-ти відсоткова знижка на придбання лікарських препаратів в період амбулаторного лікування. Особи з інвалідністю, які отримують мінімальну пенсію, мають можливість отримати ліки за рецептом лікаря безкоштовно.

Крім того, державою передбачено забезпечення осіб з інвалідністю, у тому числі дітей з інвалідністю, соціально-побутовим та медичним обслуговуванням. Зокрема, на підставі індивідуальної програми реабілітації, їм надаються:

  • сурдотехнічні засоби;
  • протези очей, щелеп, зубів;
  • ендопротези, сечо- та калоприймачі;
  • протезні вироби та ортопедичне взуття;
  • окуляри, слухові і голосоутворювальні апарати;
  • мобільні телефони та факси — для письмового спілкування;
  • засоби пересування, в тому числі крісла-коляски з електроприводом і автомобілі (при наявності відповідного медичного висновку).

Дані послуги надаються безкоштовно або на пільгових умовах. Список лікарських препаратів, медичних виробів, засобів реабілітації, а також порядок їх видачі визначає Кабінет Міністрів України (реєстр лікарських засобів за програмою «Доступні ліки»).

Пільгове отримання путівок

При наявності медичних показань особи з інвалідністю та діти з інвалідністю мають право на безкоштовне отримання путівок в санаторії. Умови для забезпечення путівками встановлює Кабінет Міністрів України. Батькам дітей з інвалідністю виплачується допомога по тимчасовій непрацездатності за весь період санаторно-курортного лікування дитини. Для отримання виплат за місцем роботи потрібна наявність медичного висновку про необхідність стороннього догляду за дітьми з особливими потребами.

Пільги на телефон і радіозв’язок

Для осіб з інвалідністю І та ІІ груп встановлення стаціонарних (квартирних) телефонів проводиться на пільгових умовах і без черги. Погодинна оплата за місцеві телефонні розмови стягується виключно за згодою особи з інвалідністю або сім’ї, до складу якої входять дві або більше осіб з інвалідністю. До того ж, для осіб з інвалідністю по зору (1-ої і 2-ої груп) рахунок за користування радіоточкою не виставляється.

Пільги на транспортні послуги

Особам з інвалідністю I і II груп, дітям з інвалідністю, а також їх супроводжуючим (не більше однієї особи) надається право безкоштовного проїзду в міському пасажирському транспорті (крім таксі). Наявність посвідчення або довідки обов’язкова, а в разі впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду — також електронного квитка (видається безкоштовно).

В період з 1 жовтня по 15 травня вищевказаним категоріям осіб з  інвалідністю надається 50% знижка на проїзд внутрішніми лініями повітряного, залізничного, річкового та автомобільного транспорту.

Пільгове перевезення здійснюють усі підприємства транспорту незалежно від форми власності та підпорядкування. Відмова в наданні транспортних пільг є порушенням прав інвалідів.

Пільги по оплаті житлово-комунальних послуг

Чинне законодавство не передбачає наявність пільг по оплаті за користування житлом та комунальними послугами для осіб з інвалідністю загального захворювання. Те ж стосується і дітей з інвалідністю, але в ряді випадків органи місцевого самоврядування можуть виділяти додаткові пільги малозабезпеченим категоріям громадян за рахунок коштів місцевих бюджетів.

Для пільгової оплати житлово-комунальних послуг в Україні особам з інвалідністю 1, 2 і 3 групи необхідно отримати субсидію в органах соціального захисту населення. Оформлення субсидій на газ, опалення, воду та світло (електроенергію) для осіб з інвалідністю здійснюється на загальних підставах, за винятком особливо тяжких захворювань.

Як оформити пільги?

Для отримання пільг по інвалідності в 2020 році необхідно оформити один з таких документів:

  • посвідчення, яке підтверджує відповідний статус або пенсійне посвідчення;
  • довідка про призначення виплат за Законом «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю»
  • довідка про видачу державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю

За матеріалами сайту: https://lawportal.com.ua/pilgy-osobam-z-invalidnistju-1-2-3-grupy.html?fbclid=IwAR367DkD5utWEuT8YgOPkjYnoeI8wRE1PllJI7ZM12MI1zr5UI1mgvFVBQQ

Також додатково нагадаємо, що: звернувшись до Голопристанського місцевого центру з надання БВПД громадяни мають можливість отримати правові консультації з будь-яких питань, допомогу в складанні документів процесуального характеру та скористатись послугами адвоката абсолютно безкоштовно. Роботу адвоката оплачує держава.

Голопристанський місцевий центр з надання

безоплатної вторинної правової допомоги


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь