Пошук

Голопристанський місцевий центр з надання безоплатно вторинної правової допомоги інформує про порядок посвідчення фактів нотаріусом

Дата: 22.12.2020 09:07
Кількість переглядів: 175

Голопристанський місцевий центр з надання безоплатно вторинної правової допомоги інформує про порядок посвідчення фактів нотаріусом.

Нотаріальне завірення документів або їх посвідчення може бути в різних формах і їх необхідно відрізняти. Так, нотаріус може посвідчувати документи шляхом посвідчення підпису на документі, посвідчення копії оригіналу і сертифікувати перекладу з однієї мови на іншу, а також може посвідчувати факти або угоди. Особливості та порядок такого посвідчення регулюються Законом "Про нотаріат" (далі - Закон) та Наказом Міністерства юстиції від 22.02.2012 № 296/5 (далі - Порядок).

Відповідно до частини 1 статті 34 Закону, нотаріус може, в тому числі, здійснити:

- посвідчення факту знаходження громадянина в живих - ст.80 Закону (необхідно, наприклад, в тому випадку, коли особа була оголошена мертвою і почалася процедура спадщини її майна);

- посвідчення часу пред'явлення документа - ст. 83 Закону (не є поширеною дією, але, при цьому, є доцільним для підтвердження якихось прав інтелектуальної власності (пред'явлення опису винаходу, наприклад); або в інших випадках, коли зволікати з отриманням будь-якого підтвердження факту пред'явлення документа може мати негативні наслідки );

- посвідчення факту, що особа є виконавцем заповіту;

- посвідчення факту перебування особи в певному місці - ст. 81 Закону (доцільним може бути у випадках, коли людина приїхала у відрядження, втратила посвідчення про відрядження і їй необхідно підтвердити те, що вона дійсно на робочому місці, а не прогулює);

- передачу заяв іншим особам - ст. 84 Закону, Глава 20 Розділу ІІ Порядку (наприклад, якщо при звільненні працівника роботодавець відмовився приймати заяву про звільнення, то працівник може піти до нотаріуса і здійснити передачу заяви і зафіксувати факт передачі; або такою послугою можна скористатися для підтвердження факту передачі заяви про продаж частки у статутному фонді іншим учасникам підприємства або про скликання загальних зборів учасників юридичної особи). Важливо вказати, що нотаріус може посвідчувати заяви тільки, якщо вони не ображають чиюсь честь, гідність і за змістом не спрямовані на явне порушення закону.

Слід звернути увагу, що нотаріус раніше міг засвідчувати також тотожність особи зображеної на фотокартці, але тепер, він не може це робити. При цьому, правом засвідчувати таку тотожність наділені консульські установи (спеціальні органи, що розміщені на території інших держав і діють в інтересах громадян України).

Необхідно відзначити, що посадові особи місцевих рад (як правило, сільрад або селищних рад), на яких покладено функції здійснення окремих нотаріальних дій (як приклад, посвідчення заповіту і завірення копій документів, підписи), не мають права вчиняти дії по посвідченню фактів, про які йде мова.

На відміну від органів місцевого самоврядування, як уже згадувалося вище, правом засвідчувати факти наділені консульські установи. Але такі органи позбавлені можливості передавати заяви.

Посвідчення фактів відбувається за усним зверненням особи / осіб і не вимагає від них письмової заяви з проханням засвідчити певний факт. Посвідчення фактів нотаріусом здійснюється незалежно від місцезнаходження, а також місця проживання особи, яка звернулася за вчиненням такої нотаріальної дії.

Зазначимо, що якщо необхідно засвідчити якийсь факт особистості, яка не досягла 14 років, від її імені в нотаріальну контору звертаються її батьки або інші законні представники (наприклад, опікун); якщо особа, яка бажає засвідчити факт у віці від 14 до 18 років, то вона самостійно звертається до нотаріуса, але при наявності згоди батьків або інших законних представників. Як правило, посвідчення фактів здійснюється на робочому місці нотаріуса, але в разі якщо особа не може з'явитися до нотаріуса (наприклад через хворобу), то засвідчити факт можна і вдома або в іншому місці.

Щоб підтвердити факт знаходження громадянина в живих, або факт знаходження громадянина в певному місці, нотаріус видає відповідні свідоцтва. Для підтвердження часу пред'явлення документа нотаріус на прийнятому документі робить посвідчувальний напис (нотаріусу краще приносити документ в 2 примірниках або робити копію з оригіналу, після чого один примірник залишається в нотаріуса, а інший повертається заявнику). Для підтвердження передачі заяви свідоцтво видається за бажанням заявника. Форми таких свідоцтв затверджені Наказом Міністерства юстиції від 22.12.2010 № 3253/5.

За матеріалами сайту:

https://protocol.ua/ua/poryadok_posvidchennya_faktiv_notariusom/

Також додатково нагадаємо, що: звернувшись до Голопристанського місцевого центру з надання БВПД громадяни мають можливість отримати правові консультації з будь-яких питань, допомогу в складанні документів процесуального характеру та скористатись послугами адвоката абсолютно безкоштовно. Роботу адвоката оплачує держава.

Голопристанський місцевий центр з надання

безоплатної вторинної правової допомоги


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь