ПАМ'ЯТАЄМО!!!

Дата: 14.05.2021 09:45
Кількість переглядів: 1225

ПАМ'ЯТАЄМО!!!

     18 травня, в Україні оголошено День пам'яті геноциду кримськотатарського народу. У травні 1944 року НКВС провів спецоперацію з примусового видворення з Криму корінного населення.

     В операції, яка почалася в ніч на 18 травня 1944, взяли участь понад 32 тисяч співробітників радянських спецслужб. За три дні за межі Криму (в основному, до середньоазійських республік) виселили понад 180 тисяч татар. Більше 30 тисяч з них загинули від голоду і холоду в перший же рік після депортації.

     11 травня 1944 року Державний комітет оборони СРСР видав "цілком таємну" постанову "Про кримських татар". Документ приписував кримським татарам "масове зрадництво і масовий колабораціонізм", вони і були названі причинами подальшої депортації.

     Від депортації постраждали не тільки кримські татари. У червні 1944 з території півострова примусово виселили греків, болгар і вірмен. У 1943 - 1944 роках депортовані і так звані "малі" народи (переважно кавказькі): чеченці, балкарці, карачаївці, інгуші, ногайці, калмики, курди, турки-месхетинці.

     У 1956 році Крим був переданий до складу України. Масове повернення кримських татар з місць депортації на історичну батьківщину розпочалося в 1987 році.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь