Шість міфів про вакцинацію

Дата: 05.08.2021 11:29
Кількість переглядів: 447

Фото без опису

Шість міфів про вакцинацію

Разом із початком вакцинації від COVID-19 в Україні з надзвичайною швидкістю почали поширюватись і міфи, пов’язані з нею. Спробуємо розібратись із найпоширенішими питаннями, пов’язаними із вакцинацією від коронавірусної хвороби разом  з головним лікарем КНП "Скадовський центр ПМСД" А.В.Хмельовою.

Міф № 1. Жодна вакцина не є безпечною та може вбити. Насправді, як каже головний лікар КНП "Скадовський центр ПМСД" , не було підтверджено жодного летального випадку внаслідок використання вакцин від COVID-19.

 

Міф № 2. Побічні дії, що розвиваються після вакцинації від COVID-19, є надзвичайно важкими. Насправді, як зазначає медик, побічні дії  після вакцинації від COVID-19 не надто відрізняються від побічних дій будь-яких інших вакцин, таких як біль та чутливість в місці ін’єкції, головний біль, озноб. Це пов’язано з тим, що після потрапляння чужорідних білків в організм імунна відповідь супроводжується синтезом різноманітних хімічних речовин, які стимулюють запальні процеси.

 

Міф № 3. Вакцини змінюють імунну систему та ДНК людини. Насправді, за словами медика, вакцини використовують крихітний шматочок коронавірусу, щоб навчити імунну систему виробляти білок, який запустить захисну реакцію в разі зараження (свого роду інструкцію). Але матеріал з вакцини не може потрапити в ядро клітини, де зберігається сама ДНК. Більше того, передавши інструкції клітинам, РНК руйнується і виводиться з організму (приблизно через 72 години).

 

Міф № 4. Коронавірус вражає тільки людей похилого віку. Головний лікар КНП "Скадовський центр ПМСД" стверджує: насправді, заразитися може кожна людина незалежно від статі або віку. Однак люди похилого віку з причини супутніх хронічних хвороб переносять ковід важче. А з появою нових штамів коронавірус почав "молодіти" – тобто в лікарні дедалі частіше потрапляють люди від 20 до 40 років, часом хворіють з ускладненнями навіть діти.

Міф № 5Тим, хто вже перехворів, не потрібно вакцинуватись.

Насправді, каже медик, у більшості випадків у осіб, що перенесли COVID-19, формується імунна відповідь, що попереджає повторний розвиток захворювання. Проте, дослідження щодо тривалості та ефективності такого імунітету все ще тривають.

Міф № 6. Щеплення небезпечне для людей, що мають хронічні захворювання. Насправді, головний лікар КНП "Скадовський центр ПМСД" зазначає, що вакцинувати таких людей безпечно. І робити це потрібно якраз тому, щоб вони менше наражалися на ризик. Адже відомо, що пацієнти, у яких є діабет або інші тяжкі захворювання, на жаль, гинуть від COVID-19 частіше і швидше, аніж інші, і лікувати їх набагато тяжче.  

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь