Інформація в допомогу спеціалісту з питань охорони праці

Дата: 13.08.2021 15:55
Кількість переглядів: 1222

Фото без опису

Одним із основних завдань Фонду соціального страхування є профілактика виробничого травматизму та професійних захворювань працівників (застрахованих осіб). До профілактичних заходів відносяться такі заходи, як наради, круглі столи, семінари та інші, які охоплюють питання охорони праці по запобіганню випадків виробничого травматизму. Також одним із заходів є планові та позапланові перевірки страховими експертами Фонду умов праці працівників та профілактичної роботи, які проводяться на підприємствах, в установах та організаціях. Дані перевірок направлені на виявлення упущень та недоліків керівниками та службами охорони праці, своєчасне усунення яких створює безпечні та нешкідливі умови праці застрахованим особам. Організація дієвої СУОП (системи управління охороною праці) у всіх суб’єктів господарювання є запорукою безпеки працівників у робочий час. Однією із складових СУОП є ведення документації з охорони праці. Це накази, журнали, розробка положень, посадових інструкцій, інструкцій з охорони праці та інше.

Перед прийняттям працівника на роботу спеціаліст або відповідальний з охорони праці підприємства проводить працівнику  вступний інструктаж. По завершенню інструктажу працівник ставить підпис у журналі вступного інструктажу про отримання інструктажу, а той,  хто проводив інструктаж, ставить підпис про його проведення. Як показують перевірки, вимога п. 6.3 Типового положення про навчання та перевірку знань… на підприємствах не виконується повністю. Відмітка про проведення вступного інструктажу у розпорядчому документі про прийом працівника на роботу не робиться. При веденні журналу вступного інструктажу допускаються такі помилки, як:

- не вказується вік працівника;

- не вказується ім’я та по батькові інструктованого;

- не вказується посада того, хто проводить вступний інструктаж;

- сторінки журналу не пронумеровано, не прошнуровано та не скріплено печаткою;

- особа, яка проводить інструктаж, замість того, щоб вказати своє прізвище, ініціали та посаду, ставить просто прочерки, які свідчать про повтор записів, що недопустимо;

- часто журнали вступного інструктажу не відповідають встановленій формі .

Після проведення вступного інструктажу на робочому місці з працівником проводиться первинний інструктаж. При веденні цього журналу виявляються такі недоліки:

- не вказуються номера інструкцій, відповідно до яких проводиться інструктаж;

- не записується інформація про перевірку знань та допуск працівника до роботи.

У журналі реєстрації інструкцій з охорони праці не вказується наступний термін перегляду інструкцій. Невчасно переглянуті положення, які розроблені та функціонують на підприємстві.

Підприємства, які мають працівників, що виконують роботи з підвищеною небезпекою, несвоєчасно або взагалі не надають до відділення Фонду списки працівників певних категорій, які підлягають проходженню обов’язкових періодичних медоглядів та копії заключних актів про проходження таких оглядів. Не проводиться своєчасне обов’язкове навчання таких спеціалістів та спеціалістів, які повинні проходити навчання 1 раз на три роки з питань охорони праці. Не всі голови профспілок проходять навчання 1 раз на три роки з питань охорони праці.

При настанні нещасного випадку (далі НВ) Повідомлення (оригінал) про НВ має надсилатися до Фонду з супровідним листом. Для участі представника Фонду у розслідуванні НВ працівника підприємства до Фонду підприємством має надаватися лист - запит. Фонд офіційно листом повинен інформувати підприємство про спеціаліста, який буде приймати участь у розслідуванні НВ на  підприємстві. 

У подальшому прошу звернути увагу працівників, які по роботі пов’язані безпосередньо з вирішенням питань охорони праці, на вказані вище недоліки та упущення, які виявляються найчастіше в ході проведення перевірок страховими експертами відділень Фонду соціального страхування.

 

 Страховий експерт з охорони праці

Олешківського відділення УВД ФСС

України в Херсонській області                                             О.В.Козир 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь