Пошук

Голопристанський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги інформує про те, як повнолітній дитині стягнути з батьків витрати на своє утримання?

Дата: 12.10.2021 11:51
Кількість переглядів: 1293

Коли пролунав останній шкільний дзвінок, багато хто ставить питання - чи можуть дорослі діти залишитися з батьками на правах дітей.

Іноді діти "вилазять на шию" батьків і не збираються з неї злазити до похилого віку (свого або батьків). Іноді, батьки вказують на двері рідної домівки, як тільки годинник проб'є 12 напередодні 18-річчя, абсолютно не піклуючись, як їх "кровинка" зможе вижити в цьому жорстокому світі, навчаючись і працюючи одночасно.

Не акцентуючи увагу на морально-етичних аспектах питання про те, чи повинні батьки допомагати повнолітнім дітям, а також не ставлячи перед собою питання про труднощі, що формують характер пропонуємо зосередитися на законодавчих нормах, які визначають, чи повинні батьки допомагати дітям після 18.

До скількох років батьки зобов'язані утримувати дітей?

З точки зору закону (ст. 180 Сімейного кодексу України, далі - СК) до їхнього повноліття.

Чи повинні батьки допомагати дорослим дітям згідно закону?

Водночас законодавство містить відповідь на питання "чи повинні батьки утримувати дорослих дітей" і передбачає два винятки з вищезгаданого правила:

- повнолітні нащадки непрацездатні (ст. 198 СК);

- повнолітні нащадки продовжують навчання (стаття 199 СК).

Ключовим також є питання, чи дійсно дитина потребує допомоги, адже багато талановитих молодих людей, заробляють більше своїх батьків навіть у молодому віці, особливо з огляду на розвиток інформаційних технологій і можливість заробляння грошей в інтернеті, де підростаюче покоління точно дасть фору попередникам.

Також варто зазначити, що "пластинка не може грати вічно" і крайній термін, коли учень ВНЗ може отримати аліменти - 23 роки. Більш того, якщо студент кине свій навчальний заклад добровільно або буде відрахований, право на аліменти припиняється. Звернемо увагу, що під час канікул право на аліменти не припиняється, адже канікули це частина навчального року.

Щодо непрацездатних, максимальна вікова межа, із зрозумілих причин, не встановлена.

У якому порядку?

Матеріальна допомога дорослим дітям може надаватися добровільно. Почнемо з найпростішого варіанту - грошову допомогу можна перераховувати або давати готівкою, другому з батьків, з ким проживає дитина або самій дитині. Але такий варіант можливий при хороших сімейних відносинах, які базуються на довірі. Юристи зазвичай схиляються в офіційного оформлення будь-яких витрат. Тому нагадаємо, що один з варіантів оформити офіційно свою допомогу дорослій дитині, це написати заяву на відрахування аліментів за місцем роботи або за місцем виплати пенсії / стипендії. У цій заяві можна і потрібно вказати термін і розмір виплат. Важливо знати, що така заява може бути відкликана.

Ще один цивілізований спосіб вирішення питання з аліментами на дорослу дитину, це укладення договору про сплату аліментів між батьками. Нагадаємо, форма такого договору виключно письмова, обов'язковим також є нотаріальне завірення. У договорі також, як і в згаданій вище заяві, обумовлюються розмір аліментів і терміни виплат.

В укладанні договору є певний бонус, у випадку невиконання договору, аліменти можуть стягуватися на підставі виконавчого напису нотаріуса, що позбавляє другу сторону договору від судових позовів.

Але якщо, один з батьків не згоден допомагати, як і укладати договір, а другий сам не тягне навчання, СК передбачив можливість стягнення додаткових витрат на утримання повнолітньої дитини в судовому порядку. Водночас позов може подати, як сам повнолітній, так і той з батьків, з ким проживає дитина.

Увага! Рішення суду, за яким на користь дитини стягувалися аліменти до досягнення нею повноліття, не дає права на аліменти після 18 років, тому в суд треба звертатися знову з іншою позовною заявою, базуючи її на нормах Глави 16 СК України, яка регулює питання утримання батьками повнолітніх дочку/сина.

Пам'ятайте, крім підготовки позовної заяви треба також потурбуватися про збір документів, які підтверджують обставини викладені в ній, адже їхні копії треба додати до позовної заяви при подачі до суду. Наприклад, факт продовження навчання може підтверджуватися копією договору про навчання в навчальному закладі, і/або відповідною довідкою з навчального закладу, квитанцією про оплату таких послуг.

Зазначимо, що не варто зволікати з подачею позову, адже аліменти на дитину присуджуються судом від дня пред'явлення позову. СК України передбачив, що суд може присудити аліменти за минулий час, але в такому випадку позивачу треба буде довести в суді, що він і раніше вживав заходів для отримання аліментів з відповідача, але в зв'язку з ухиленням останнього від їхньої сплати, не зміг їх отримати.

Нагадаємо, суд може присудити аліменти за минулий час не більше ніж за десять років.

У якій формі?

Як і з аліментами неповнолітнім дітям, суд може призначити аліменти, як у твердій грошовій сумі, так і в частині від доходу.

Обсяг матеріальної допомоги повнолітнім дітям

Відповідь на питання, чи повинні батьки допомагати повнолітнім дітям, буде неповною, якщо не вказати, в якому обсязі, така допомога повинна надаватися.

Суд повинен підходити до визначення розміру аліментів індивідуально і враховувати обставини, зазначені в статті 182 СК. Нагадаємо їх:

- стан здоров'я та матеріальне становище як платника аліментів, так і повнолітньої дитини. Хочеться попередити, що суд буде дивитися не тільки на доходи, а й на витрати, адже не секрет, що не так складно вдавати з себе бідного;

- наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина;

- наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна і майнових прав, в тому числі рухомого і нерухомого майна, грошових коштів, виняткових прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав.

Суд також повинен взяти до уваги і інші суттєві обставини.

Життєві обставини не статичні, тому СК України, передбачив можливість збільшення або зменшення, встановленого розміру аліментів.

Стягнення додаткових витрат на утримання повнолітньої дитини

Можливість стягнення коштів на додаткові витрати на дитину (крім аліментів) передбачила стаття 185 СК України. Водночас необхідність таких витрат повинна пояснюватися обставинами і підтверджуватися доказами. Наприклад, дитині, в зв'язку з хворобою, потрібне дороге лікування, або талановитій дитині необхідно поїхати на конкурс, що вимагає транспортних та інших додаткових витрат.

На відміну від правовідносин щодо участі батьків у додаткових витратах, правовідносини обов'язку батьків утримувати повнолітніх дочку, сина на період навчання встановлені главою 16 СК України (статті 199, 200, 201).

Треба зазначити, що статті глави 16 СК України не встановлюють самостійного, окремого від аліментних зобов'язань, обов'язки батьків брати участь у додаткових витратах на дочку, сина, викликаних особливими обставинами.

Тобто з одного боку на підставі статті 185 СК України не можна стягнути додаткові витрати на вже дорослу дитину, яка продовжує навчання. З іншого боку, при визначенні розміру аліментів на повнолітню дитину, яка продовжує навчання, враховується не тільки вартість навчання, а й додаткові витрати, пов'язані з навчанням, такі як підручники, проїзд, проживання за місцем знаходження ВНЗ.

Що загрожує за несплату аліментів?

Батькам треба пам'ятати, що законом встановлено відповідальність (аж до кримінальної) за несплату аліментів, а також за злісне ухилення батьків від утримання неповнолітніх або непрацездатних дітей (стаття 164 Кримінального кодексу України).

 

А дітям треба пам'ятати, що прийде і їхня черга забезпечувати і опікати своїх батьків, і за ухилення від виконання цього обов'язку, теж встановлена ??кримінальна відповідальність (стаття 165 Кримінального кодексу України).

Крім цього, статтею 183-1 Кодексу України про адміністративні порушення (далі - КУпАП) встановлена ??і адміністративна відповідальність за несплату аліментів на утримання дитини, одного з подружжя, батьків або інших членів сім'ї. Адміністративна відповідальність настає, якщо сукупна заборгованість перевищує суму відповідних платежів за шість місяців (в деяких випадках за 3 місяці см. Ч. 2 ст. 183-1 КУпАП).

Не треба забувати й про цивільно-правову відповідальність. Згідно зі статтею 196 СК України при виникненні заборгованості за аліментами з вини платника аліментів, одержувач аліментів має право на стягнення неустойки (пені) у розмірі 1% від суми несплачених аліментів за кожен день прострочення з дня прострочення сплати аліментів до дня їхнього повного погашення або до дня прийняття судом рішення про стягнення пені, але не більше 100 відсотків заборгованості. Слід зазначити, що згідно зі статтею 201 СК України дії статті 196 СК України поширюються і на відносини між батьками та повнолітніми донькою/сином щодо надання їм утримання. Таким чином, несплата аліментів може обійтися дорого боржникові у прямому і переносному сенсі слова, за винятком обставин, коли така несплата виникла не з вини платника аліментів.

Чи потрібно батькам допомагати грошима дорослим дітям, якщо вони працездатні, але не хочуть ні вчитися, ні працювати, вирішувати виключно батькам, і законодавець у це питання не втручається. Інша справа, якщо спадкоємець непрацездатний або продовжує навчатися, і йому об'єктивно потрібна фінансова допомога.

Золота середина важлива всюди, у тому числі у стосунках із своїми дорослими дітьми - не перебільшити зі своєю опікою, допомогти, коли це дійсно треба.

За матеріалами сайту:

https://protocol.ua/ua/yak_povnolitniy_ditini_styagnuti_z_batkiv_vitrati_na_svoe_utrimannya/

Також додатково нагадаємо, що: звернувшись до Голопристанського місцевого центру з надання БВПД громадяни мають можливість отримати правові консультації з будь-яких питань, допомогу в складанні документів процесуального характеру та скористатись послугами адвоката абсолютно безкоштовно. Роботу адвоката оплачує держава.

Також можна отримати безоплатну правову допомогу, зателефонуваши на безкоштовний номер системи БПД, поставивши запитання в месенджер сторінки Facebook, на Інстаграм-сторінці системи БПД, прочитавши правову інформацію на телеграм-каналі "Безоплатна правова допомога" та, обговоривши її у нашому чаті.

Голопристанський місцевий центр з надання

безоплатної вторинної правової допомоги


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь