Послуга з формування життєстійкості: що? де? коли?

Дата: 20.12.2023 20:14
Кількість переглядів: 59

Фото без опису

Реліз 02

Послуга з формування життєстійкості: що? де? коли?

 

Пілотний проєкт Міністерства соціальної політики України з формування життєстійкості набирає обертів: наразі триває процес залучення громад, а паралельно з цим проходить конкурс серед надавачів. Тож, зібравши докупи найчастіші запитання, що лунають як з боку представників територіальних громад, так і від потенційних надавачів, відповідаємо.

 

У чому сутність послуги?

 

Проєкт покликаний підтримати українців. Саме тому, в рамках надання послуги учасники опанують навички зниження рівня стресу і тривожності, самодопомоги і першої психологічної допомоги близьким.

Особлива увага приділятиметься розвитку батьківських навичок та догляду за дітьми. А також – психологічній роботі з військовослужбовцями, ветеранами і їхніми родинами.

 

Крім того, послуга передбачає навчання волонтерів та допомогу в координації їхньої діяльності.

 

Проєкт є складовою Всеукраїнської програми ментального здоров'я, ініційованої  Першою леді Оленою Зеленською. 

Партнерами проєкту виступають: Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ), Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ), Агропромхолдинг Астарта-Київ, Благодійний фонд "Повір у себе" та інші. 

 

Як надаватиметься послуга?

 

Послуга психосоціальної підтримки насамперед передбачає комплексний підхід. Спершу, фахівці проводитимуть оцінку потреб людини та складатимуть дорожню мапу. Після цього, надаватиметься допомога в установленні контактів з фахівцями, службами, організаціями, які пропонують послуги для вирішення наявних проблем, можливості соціального захисту і тд.

За місцем надання послуги будуть запроваджені: психологічна діагностика, психологічне консультування (індивідуальне, сімейне, чи групове); надання психологічної підтримки та допомоги після психологічних травм та стресових розладів; навчання методам і прийомам, які допомагають знижувати фізичний та психологічний стрес тощо. 

 

У рамках підготовки фахівців усі надавачі пройдуть ряд тренінгів, серед яких - курси “Самодопомога Плюс” від ВООЗ та “Батьківство без стресу” від ЮНІСЕФ та інші.

 

Де і коли надаватиметься послуга?

 

Послуга реалізовуватиметься через територіальні громади. Нагадаємо, будь-яка територіальна громада України може подати свою заявку на участь у проєкті. Строки подання заявки оновлюються на сайті Міністерства соціальної політики. Єдина умова - підготувати та утримувати приміщення для надання послуги. 

Списки громад-учасниць публікуються наказами МІнсоцполітики на сайті. До проєкту постійно долучається дедалі більше представників місцевих органів влади. За посиланням  можна ознайомитися з переліком поширених запитань-відповідей від представників територіальних громад.

Наразі, у планах реалізація послуги з формування життєстійкості до 31 грудня 2024 року. Надалі проєкт масштабується на всю Україну.


 

Хто може стати надавачем послуги в межах проєкту?

 

Надавачем послуги з формування життєстійкості можуть бути юрособи та ФОПи, включені до Реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг, які мають або можуть сформувати команди фахівців у кількості відповідно до чисельності населення громади. Така команда має включати: соціальних менеджерів, психолога та соціального працівника.

Конкурсний відбір надавачів проводить Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю. Більше деталей про конкурсну заявку, критерії та дедлайни - читайте за лінком

Зверніть увагу, що поза конкурсом можуть подати свої заявки ті, хто планують надавати послугу власним коштом, а також беруть на себе відповідальність з облаштування і утримання приміщення. Такими надавачами можуть виступати юрособи, ФОПи ( у тому числі ГО), а також комунальні установи. Навіть якщо їхня громада не подала свою заявку на участь, вони усе одно можуть подавати свої документи.

Аби долучитися до онлайн-консультацій для надавачів, які проходять щоп'ятниці о 15:00, заповнюйте форму онлайн реєстрації: https://forms.gle/grcffnZ6ejWyiLd19





 

ПОСТ у соцмережі


 

Послуга з формування життєстійкості набирає обертів: наразі триває залучення громад до її запровадження, а паралельно з цим проходить конкурс для надавачів. 

 

У чому сутність цієї послуги? Де, коли і ким вона надаватиметься? Як, у цілому, вона буде реалізовуватися та хто може долучитися до експериментального проєкту? 

 

Відповідаємо на найпоширеніші запитання, які лунають з приводу запровадження послуги: 

 

#життєстійкість


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь